senITel Göteborg – referat 2009

 

På denna sida kommer vi successivt att tillföra korta referat av aktivitetstillfällena.

 

 

2009-01-15

Säsongstart

Vi inledde vårens första möte med att diskutera vad vi vill göra på våra kommande träffar och vad vi behöver göra för investeringar. Göran ombads att undersöka lämplig hårdvara i form av stationära PCar. Vi sneglar på att operativsystemet Windows 7 är vad vi skall satsa på även om det inte ingår som standard från början.

 

Bland kommande aktiviteter kan nämnas diabildskanning, Googles Earth och Googles Map samt uppdatering beträffande de senaste funktionerna inom mobiltelefoner.

 

 

2009-01-29

Diabildskanning

Vi ägnade större delen av träffen åt att skanna diabilder, granska resultatet vid olika upplösningar samt diskutera kring detta. Till vår bärbara PC anslöt vi Tif FOTOs Epsonskanner som försågs med diabildtillsats och klarade fyra dior (24X36) åt gången. Med TWAIN-programmet lästes resultatet in direkt i Photoshop Elements och kunde därifrån lagras i önskat filformat.

 

Vi beskådade dessutom av Bror på hemmaplan inskannade bilder och drog lite slutsatser beträffande dammkorn.

 

 

2009-02-12

Googles Earth

Det blev inte så mycket Googles Earth denna gång eftersom Lennart ansåg sig ha haft för kort tid för förberedelser. Vi lyckades dock få tiden att gå genom att ta del av en DV-film från fjällvärlden som Gullan medförde och höra om Stinas och hennes fågelskådarvänners sammanställning av inventerade fågelhäckningar i göteborgsregionen vilka kommit ut i bokform. Dessutom diskuterade vi kravspecifikationer för kommande PC-köp.

 

 

2009-02-26

Videoredigeringsprogram

Vi hade nöjet att hälsa Robert Hellström välkommen som ny medlem.

 

Senitels årsmöte var avslutat och budgetförslaget som bl.a. innehöll ett investeringsbidrag till göteborgsgruppen godkänt, varför vi beslöt att verkställa planerat PC-inköp.

 

Gullan hade förberett installationsprogram för videoredigering, Adobe Premiere Elements 3, och provkört det i sin XP-värld. Vi installerade det på vår bärbara under Vista och fick programmet att fungera - men påtagligt långsamt.

 

 

2009-03-12

Ny PC

Vi hade nöjet att hälsa Björn Grimfeldt välkommen som ny medlem.

 

Vår nyinköpta PC presenterades grundligt och vi beslöt att försöka köra den med två operativsystem - Windows Vista och Windows 7.

 

 

2009-03-26

Molnet i nätet

Vår gästföreläsare, Christer Svensson, inledde med att berätta lite om sig själv och sin verksamhet och lovade att ge oss en inblick i molnet i nätet. Till sin hjälp hade han en inte helt purung bärbar Acer med operativsystemet Ubuntu. Han visade oss hur han med diverse webb-baserade lösningar hade koll på viktiga händelser och kontakt med sin omvärld och han undvek att lagra på den egna hårddisken. Han utnyttjar möjligheter att samverka med andra kring ett gemensamt dokument eller kan han påbörja ett sådant på en PC och fortsätta på en annan.

 

Christer är också intresserad av prylar men inte med nödvändighet allt som är nytt. Den som inbillat sig att de nu så populära MiniPCarna är en ny uppfinning fick revidera sin uppfattning efter att Christer visat upp och kommenterat ett antal små burkar från äldre dagar. Låt vara att de inte rönt samma framgång på marknaden.

 

 

2009-04-09

Windows 7

Den ena av våra nyinköpta datorer har av Göran försetts med två bootbara C-partitioner - den ena med medlevererad Vista och den andra med en testbeta av Windows 7. Funktionen ”Dual boot” hade inte erhållits utan betydande vedermödor och Göran varnar för att använda Paragon Partition Manager för att göra detta. Det gick att åstadkomma med inbyggda windowsprogram för diskhantering i kombination med en bootbar installationsskiva för Win7.

 

Vi ägnade oss åt att titta på Win7 och invigde även en VGA-grenkabel för att få upp bild såväl på ordinarie bildskärm som på väggen via bildkanonen.

 

 

2009-04-23

Videoredigering

Dagens gästföreläsare, René Sjöstrand, gav oss en massa värdefull information om upplösningar och bildpunkter för såväl normal som högupplöst TV (HDTV) som en inledning till insikter i egenskaper hos och beteckningar på olika filtyper. För redigeringsändamål rekommenderas det lågkomprimerade AVI-formatet.

 

René beskrev principerna för komprimering och berättade att WMV-formatet ger mindre filer än MP2 och MOV. (WMV - Windows Media Video - skapas i MovieMaker; MOV - Quicktime movie - kommer ursprungligen från Mac-världen; MP hänförs till MPEG - Motion Picture Expert Group - där MP1 och MP2 samt MP4 (för HDTV) är videofiler medan MP3 är ljudfil.)

 

TIPS: Kolla Adobes webbsidor på nätet för instruktionsfilmer beträffande redigering.

 

Beslöts att sista träffen före sommaruppehållet avhålls den 7 maj. Eventuellt blir det studiebesök.

 

 

2009-05-07

Sista träffen för säsongen

Göran inledde med att presentera ett par böcker som kan vara värda att låna på biblioteket över sommaren. Den första handlar om Ubuntu. Upptäck Ubuntu Linux 8.04 av Tobias Hagberg, utgiven av HME Publishing (www.hme.se) ISBN 978-91-972705-3-3. Rekommenderas varmt till alla som har ett diffust intresse för Ubuntu. Det är stor risk att man blir entusiast!

 

Den andra boken handlar om Windows Vista. Microsoft Windows Vista helt enkelt av Shelley O’Hara och Mark Edward Soper, utgiven av Pagina, ISBN 978-91-636-0927-5. I ett antal kortfattade, stegvisa och illustrerade instruktioner visas vad den här nya versionen av operativsystemet Windows kan erbjuda (och det är inte lite det!) Här finns tips för såväl nybörjare som mera rutinerade användare.

 

Göran passade också på att tipsa om webbplatsen digitalahemmet.m3.se för nyheter, tester och guider.

 

På vår andra inköpta stationära PC hade Göran installerat den nyutkomna versionen 9.04 av Ubuntu i en andra startbar partition och visade på den resultatet av ett test med nerladdning av digital video från en kamera med hjälp av programmet KINO. Man kan notera att det inte är helt enkelt att komma underfund med de olika möjligheterna för redigering av videofilm, men övning ger förhoppningsvis färdighet.

 

Detta var sista ordinarie träffen för vårsäsongen. En skön sommar tillönskas alla och envar!

 

 

2009-05-14

Studiebesök på Sjöräddningscentralen (utanför vårschemat)

Vid besöket på Sjöräddningscentralen den 14 maj 2009 mottogs vi av chefen för centralen – sjökapten Anna-Karin Ekeblad. Anna-Karins far var under bl a 60-talet verksam vid dåvarande Televerket och involverad i många tele-utredningar.

 

Besöket på centralen inleddes med en utförlig genomgång centralens uppgifter och ansvar i samband med sjö- och flygräddning. Därefter besöktes operatörsrummet där centralens alla hjälpmedel t ex telesamband visades. För sjöräddningen var det AIS-systemet tilldrog sig mest uppmärksamhet och för flygräddning beskrevs ett par haverier som engagerat centralens resurser högst påtagligt.”

 

 

2009-09-24

Höststart

Alla hälsades välkomna åter till höstens träffar och vi inledde med att uppdatera oss beträffande vårens beslut bl.a. om inköp.

 

Göran rapporterade om inköp av och prov med en VHS-konverterare från Pinnacle som åstadkommer filer av typ AVI. Medföljande program medger redigering som torde vara i klass med Adobes Premiere Elements. Vi beslöt att försöka utröna vilket av dessa program som ger oss bäst utdelning. Detta inleds kommande mellanliggande torsdag av en grupp på fyra personer (Gullan, Göran, Ralph, Stig). I planerna ligger att anordna handledda träningspass längre fram i höst för övriga som visat intresse för videoredigering. Det finns flera mellanliggande torsdagar reserverade.

 

Vi diskuterade ämnen för höstens ordinarie träffar och resultatet läggs in i webbsidans tidplan.

 

 

2009-10-08

Windows 7 RC

Enligt vår planering skulle Göran visa Win7 RC (eng) med hjälp av bildkanonen, men kanonens projektorlampa hade fallit för åldersstrecket och Göran visade istället den obrukbara lampinsatsen och berättade om det inte helt lätta i att få tag på en ny.

 

Vi beslöt att skjuta på Win7 RC och kombinera det med den planerade genomgången av Win7 på svenska samt funderade kring möjligheterna att köpa en licens för installation på tre datorer vilket aviserats i fackpressen. Vi beslöt också om diverse inköp – scartadapter, router för trådlöst nät, minneskapsel till vår bärbara PC och en teknikguide från Kjell & Co.

 

 

2009-10-22

Släktforskning

Ralph hade förberett sin presentation av släktforskningsprogram och egna erfarenheter genom att kopiera upp anvisningar och en programskiva. Han hade gjort den svenska översättningen av hjälpfilen till det amerikanska programmet LEGACY7 och han visade hur kraftfullt och anpassningsbart programmet kan vara för en entusiastisk och noggrann forskare.

 

Jan-Axel visade upp resultatet av sina forskningar i form av en snyggt gjord film som han och hustrun gjort med hjälp av ett gratisprogram som heter "Photo Story 3 for Windows".

 

Göran rapporterade att beslutade inköp skett och delade ut guideboken ”Hur funkar det?” till de närvarande. Övriga medlemmar kan erhålla sitt exemplar vid en kommande träff.

 

 

2009-11-05

Webbläsare

En inledande fråga till de närvarande avslöjade att den absoluta majoriteten använde MS Internet Explorer som sin huvudsakliga webbläsare. Därför valde Göran att ägna sig åt Firefox och Google Chrome, vilka har tagit marknadsandelar på IE:s bekostnad. De är också betydligt snabbare i uppstarten än IE. Till Firefox finns en massa intressanta och användbara tillägg och Xmarks (för bokmärkeskoordinering mellan olika datorer) och FireFTP presenterades.

 

Bokmärkeskoordinering har tillkommit på senaste Google Chrome-versionen (4 beta) och det finns även vissa möjligheter till detta via ett verktygsfält som kan bl.a. läggas till i Firefox (Google Toolbar).

 

Göran upplever Chrome som en smula instabil när det gäller ifyllnad av uppgifter som användarnamn och lösenord från sparat register.

 

Även en användare som har Firefox som förstahandsval är dock tvungen att köra IE när det gäller vissa applikationer som kräver e-legitimation (Skatteverket och Apoteket för att nämna ett par).

 

Förutom webbläsare avhandlade vi bildfångarprogram och vi har två varianter som är körbara via USB-pinne. Dessutom finns i såväl Win7 som Vista ett medlevererat skärmklippverktyg. I Vista heter filen SnippingTool.exe och sökvägen är C:\windows\system 32.

 

 

2009-11-19

Windows 7 på svenska

Vi gästades den här gången av Thomas Holt, en gammal kollega, bekant för de flesta och med ett förflutet inom området ADB och datasäkerhet.

 

På en av våra stationära, nya datorer hade Göran installerat en svensk version av Windows 7 Ultimate och använde den för att visa några nyheter som Microsoft är stolta över och som handlar om skärmvisningskonceptet Aero och fönsterhantering. Mera om nyheter och finesser lär komma underhand. Vi beslöt nämligen att båda de stationära och framdeles även den bärbara skall förses med Win7.

 

 

2009-12-03

Google Earth

Lennart valde att börja med att presentera Google Maps, som körs i webbläsare och som har snarlika men färre funktioner än Google Earth. Efter kaffet fortsatte han med Google Earth som kräver viss installation på datorn och körs i eget fönster men ändå kräver uppkoppling till Internet. Därifrån hämtas kartmaterialet som tydligen används av såväl Earth som Maps. Varning för att köra flygsimulatorn utan joystick!!!

 

Ralph och Göran dröjde sig kvar ett tag för att testa trådlöst nätverk på en nygammal router.

 

 

2009-12-17

Picasa

Bror hade förberett sin presentation av bildarkivprogrammet Picasa genom att lägga in programmet på en minnespinne. Eftersom han har valt att inte utnyttja möjligheten att ladda upp sina bilder på Googles server så kunde han inte visa exempel med sina egna bildarkiv. Vid start genomsökte programmet den använda presentationsdatorn och listade upp allt det kunde hitta i bildfilsväg på den.

 

I likhet med många av Googles program innehåller Picasa ett mycket stor antal funktioner under en väl utvecklad menystruktur. Programmet körs på svenska, men hjälpen tycks dessvärre endast finnas på engelska.

 

Hittills har jag varit motsträvig vad gäller den här typen av ”hålla-rätt-på-bilder”-program, men det här känner jag mig lysten att prova. (Det var väl ett gott betyg för såväl programmet som presentatören!)

 

Jan-Axel hade tagit med sin tidigare visade videopresentation av släktforskningsresultat som vi dock inte heller den här gången hann se till slutet. Programmet som JAS använt är Microsoft Photo Story 3 och det finns att hämta ner gratis från nätet. Kolla t.ex. den här länken: http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/PhotoStory/default.mspx eller googla på Photo story 3. Lägg märke till att det kan finnas varianter för såväl Vista som Win7!

 

Innan vi avslutade årets sista träff med att önska varandra En God Jul och Ett Gott Nytt År hade vi beslutat att även under 2010 träffas på torsdagar i veckor med udda nummer. Första gången blir då den 21 januari.

 

 

Åter till startsidan för senITel Göteborg