Hämta hem boken Svenska Televerket, del VII - eller köp ett exemplar *)

 

Boken i elektronisk form består av en mängd pdf-filer (sådana som man läser med Adobe Reader) sorterade i olika mappar. Den finns lagrad på nätet. Du kan hämta hem boken till din hårddisk och sedan slå, söka och läsa i den på din dator. Om du vill kan du förstås också bränna en CD-skiva med boken på från filerna på din hårddisk.

 

Totalt rör det sig om rätt många Mbyte som ska hämtas från nätet, så du bör ha bredband, annars tar det så lång tid. Hur du ska göra framgår förhoppningsvis nedan. Om du inte har bredband men vill ha boken på en CD kan du kontakta webmaster så ordnar han en kopia på CD. Pris 20 kr + ev fraktkostnad. Den tryckta boken är slut i lager, men har du tur kan du fortfarande köpa ett ex av en restupplaga som Sveriges Telehistoriska SamlarFörening har hos sig, se rutan nedan.

 

Hämta boken:

 

 1. Starta med att klicka här (adressen är:  https://docs.google.com/open?id=0BySpt86b-pOgLWhjS3hGTnAyWjA)
 2. Där hittar du filen TvtVII.zip
 3. Klicka på filnamnet och välj sedan alternativet Spara (Save) i rutan som kommer upp
 4. Nu vill din dator veta var den ska spara filen och om den ska ha ett nytt namn. Välj t ex att lägga den i Mina dokument och behåll filnamnet utan ändring.
 5. När filen hämtats hem så gå till den mapp där du placerat den och dubbelklicka på filen.
 6. Nu öppnas antagligen ett fönster där du får möjlighet att packa upp zip-filen. Det kan se lite olika ut beroende på programmen i din dator. Försök hålla koll på vart den uppackade filen hamnar. Den blir en mapp med namnet TvtVII och mappen innehåller ett antal filer.
 7. När du vill läsa i boken öppnar du mappen TvtVII och dubbelklickar på filen innehall.pdf. Nu startar Adobe Reader och Bokens första sidor visas med försättsblad och innehållsförteckning. Öppna gärna filen i två separata fönster så har du kvar  innehållsförteckningen i ett av fönstren och kan därifrån när du vill gå till ett annat kapitel i boken.
 8. I innehållsförteckningen kan du klicka på valfri rubrik och komma direkt till det avsnittet
 9. Du kan enkelt söka i valt kapitel efter önskat ord. Vill du söka i hela boken så går det också bra (hur det sker beror på vilken version av Adobe Rader du nyttjar).

   

  *) Det finns en möjlighet till
  Lagret av Televerkets historia "makulerades" av beslutsfattarna när biblioteksverksamheten i Telia klassades som "ej kärnverksamhet". Såväl senITel som STSF (Sveriges Telehistoriska SamlarFörening) höll sig dock framme och räddade ett antal exemplar av del VII. Våra exemplar i senITel har gått åt, men STSF kan fortfarande erbjuda boken i "mint kondition" (= ny) till oss i senITel. Priset är humana 30 kr + ev fraktkostnader (måhända inte lika humna). Om du vill köpa ett exemplar så kontakta lämpligen STSF:s ordförande Henrik Lundin (som ju också är medlem i senITel).