Bloglines

Registrering

Gå till http://www.bloglines.com. Mitt på webbsidan finns uppmaningen "Sign up now It´s free". Klicka på den länken. Du får upp ett registreringsformulär.

Fyll i e-postadress och lösenord. (Kom ihåg lösenordet!) Vår tidszon är +0100 Central European. Det finns tyvärr ingen version på svenska. Klicka på Register längst ned. (Jag har uppgivit min vanliga e-postadress, och jag har inte fått någon spam. Bloglines tycks hålla tätt.)

Du får ett tackmeddelande med uppgift om att det kommer ett bekräftelsemejl. Invänta det i din e-post. I mejlet finns en länk som du ska klicka på för att validera registreringen. Den länken leder också till en välkomstsida. I den kan du direkt abonnera på vissa populära webbplatser. Men vi hoppar över det nu. Du kan alltid gå tillbaka och göra det sedan (Fliken Directory). När du fått välkomstsidan är registreringen klar.

Användning

Stanna kvar i Bloglines och passa på att göra dina första prenumerationer. (När du vid senare tillfälle ska använda Bloglines måste du gå till www.bloglines.com och logga in med din e-postadress och ditt lösenord.)

Klicka på fliken My Feeds uppe i vänstra hörnet. Feeds är benämningen på abonnemang (prenumerationer). På svenska används ibland ordet flöde.

Du får upp en spalt till vänster med dina nyhetsabonnemang. Det är här du i framtiden kommer att se om det hänt något nytt sedan sist. Första gången innehåller spalten bara en rad, Bloglines egna nyheter. ( B Bloglines / News) Klicka på den länken.

Den breda högerspalten fylls med sammanfattningar av Bloglines nyheter. Bry dig just nu inte om innehållet, titta bara på sidans uppställning.

Vi använder Sveriges Radio som exempel. Beskrivningen gäller om du använder IE på PC. Öppna ett nytt webläsarfönster. Gå till www.sr.se/rss. Skumma igenom presentationen och bläddra ned. Där finns en lång tabell över möjliga prenumerationer. Som igenkänningstecken och länk har de alla en liten orange bild med texten XML.

Vi tar den översta som avser Ekot. Högerklicka på xml-bilden (obs högerklicka). Välj alternativet "Kopiera genväg".

Byt webbläsarfönster till Bloglines. (Du öppnade väl ett nytt fönster för Sveriges Radio. Gjorde du inte det får du försöka backa tillbaka till Bloglines eller öppna Bloglines på nytt.) Klicka på My Feeds uppe till vänster. Du ska se en bild med länkarna Add Edit Reorder/Sort och Options som i en av bilderna ovan. Klicka på fliken Add.

Ställ markören i fälter Blog or Feed URL och klistra in länken som du kopierat. Klicka på Subscribe. Du får upp en bekräftelsesida med några olika alternativ som du inte behöver bry dig om för detta exempel. Klicka på Subscribe även på denna bild. (Knappen finns längst ned på sidan.)

Nu ändras spalten till vänster. En ny rad har tillkommit med Sveriges Radio Ekot och antalet olästa nyheter. Klickar du på den länken får du till höger upp sammanfattningar av alla nyheter. Klickar du på någon av rubrikerna i sammanfattningen kommer du till källdokumentet på Sveriges Radio.

Kommentar: Bloglines är bara en av många s.k. RSS-läsare. Bloglines har emellertid fördelen av att vara en webbaserad RSS-läsare. Många andra är program som man måste ladda ned och installera på sin egen dator. Bloglines kräver inte det och gör det därmed enklare att komma igång.