senITel

Hur man sparar och öppnar filer i PC
 

”Var ska vi lägga’t och var ska vi ta’t?”

Detta är vad din dator frågar dig när du ska spara ett dokument respektive när du ska öppna ett dokument. Då gäller det att ha lite struktur i sin hårddiskbokhylla så att man vet var man lagt saker man behöver ha tag i. Här en kort bruxanvisning.
 

Spara (som)

När du producerat ett dokument eller en fil så vill du som regel spara det. Och när du fått ett dokument med posten (kanske som bilaga till ett brev) så vill du nog också ofta spara det på din hårddisk, åtminstone en tid.

När du säger åt datorn att ”spara” (eller att ”spara som”) så kommer det upp en dialogruta på skärmen. Den kan se ut på lite olika sätt, men ofta ser den ut så här:Detta är datorns sätt att fråga dig: Vad ska filen heta och i vilken mapp ska jag lägga den?

Anm: Bilden (och därmed texten) visar hur det ser ut i Win 3.1, i Win95 är utseendet ofta annorlunda, men proceduren du ska igenom är i princip densamma (och det är den förstås i en Mac också, fast där är skillnaden lite större).

Välj namn på filen

I det lilla vita fältet upptill (1.) står det namn som filen redan har (om det är ett nyproducerat dokument heter den förmodligen dok1.doc eller dok1.wps eller något liknande). Vill du till äventyrs att den ska ha det namnet behöver du förstås inte ändra namn, men normalt vill du nog ha ett annat namn. Skriv det namnet (utan att placera blippen där; i och med att gamla namet är markerat med blått kommer din nya text att ersätta det gamla namnet). Om gamla namnet inte är blåmarkerat kan du först radera det och placera blippen där.

Anm: I Windows 3.1 får namnet var högst 8 tecken långt, inte innehålla å, ä eller ö och inte något tomrum, inte heller vissa tecken (datorn säger ifrån om du skriver något otillåtet namn).
Filens ”efternamn” (och punkten mellan för- och efternamn) sätter datorn dit automatiskt.

Välj mapp (katalog)

I det stora vita fältet till höger (2.) visas vilken mapp som för  tillfället är öppen (i exemplet är det mappen diverse som ligger i mappen senitel som ligger i mappen telia som ligger i mappen pelle som ligger i mappen arkiv som ligger i mappen c (och c det är som bekant hela hårddisken det).

Om du nu i stället vill lägga mitt dokument i en annan mapp så dubbelklickar du först på c-mappen. Då öppnas den och dess undermappar (varav en är arkiv)  visas stängda. Den undermapp du vill välja öppnar du genom att dubbelklicka på den. Vill du sedan gå djupare i arkivet så dubbelklickar du än en gång  på önskad undermapp osv.

Nu har du talat om för datorn vad filen ska heta och i vilken mapp den ska ligga, och nu kan du klicka på OK (3.). Sedan är det förstås en fördel om du också kommer ihåg var du sparade filen och vad den heter, så blir det mycket lättare att återfinna den.

Anm: Om du beordrar spara för en fil som redan finns arkiverad på din hårddisk (t ex efter att du gjort vissa ändringar i den) så får du inga frågor av datorn, då behåller filen sitt namn och sin placering. Vill du att både den ursprungliga och den ändrade filen ska sparas (efter en uppdatering) så välj Spara som. Då behåller datorn den ursprungliga versionen på sin gamla adress och sparar den nya, ändrade versionen på den adress du anger enligt ovan.
 
Om du vill spara filen på en diskett som du satt in i diskettstationen (A:\) så är det lika enkelt. Innan du väljer mapp enligt ovan får du då lov att byta från enhet C till enhet A och det kan du göra genom att klicka på pilen i det lilla fältet för enheter (4.) och välja A i stället för C.

Öppna

När du beordrar datorn att öppna ett dokument (t ex när du startat Word) så visar datorn en dialogruta som ser ut ungefär så här:Detta är datorns sätt att fråga dig: Vilket dokument ska jag öppna åt dig, var ligger det nånstans?

Välj mapp

I exemplet är för tillfället mappen instrux i mappen dator i mappen pelle i mappen arkiv i mappen c (dvs på hårddisken) öppen.(1.) Om det sökta dokumentet ligger i den mappen kan du direkt välja dokument/fil men som regel ska du till någon annan mapp. Då får du dubbelklicka på mappen c och sedan klicka vidare tills du har rätt mapp öppen (känns tongångarna igen nu?).

Vill du öppna ett dokument från en diskett byter du först från enhet c till enhet a i fältet för enheter.

Välj dokument/fil

När du öppnat rätt mapp ser du i fältet till vänster vilka dokument den mappen innehåller. (2.) Om du klickar på den fil du vill öppna så hamnar dess namn i det lilla övre fältet för filnamn (3.). Sedan klickar du bara OK så öppnar datorn dokumentet.

Anm: Om du inte hittar filen i rätt mapp kan det bero på att ditt minne sviker, men det kan också bero på att inte alla slag av filer visas. På raden för filtyp nertill i dialogrutan ser man vilka filer som visas, och där kan man vid behov ändra så att datorn visar ”alla filer”.
 

Sök

Den här typen av dialog med datorn återkommer i många sammanhang som har med spara eller öppna att göra. Om man inte fyller i något när man sparar så kommer filen att hamna på det ställe där man råkade befinna sig och det kan vara svårt att återfinna den. Då får man ta till sök-hjälpmedel.

Kommer man på misstaget relativt snart och det handlar om ett dokument man sparat när man varit i Word (eller Works) så kan man klicka på arkiv i menyraden – då ser man längst ner de senast nyttjade filerna och kan öppna dem med dubbelklick.

Ovanstående är skrivet för att förhoppningsvis vara till hjälp för dem av oss som ännu inte hunnit bli riktigt varma i kläderna. Sänd gärna dina synpunkter på anvisningen, om den är begriplig, för lång, för krånglig, för detaljerad, för träfflig .... Klicka på brevlådan och mejla synpunkterna.

sidan senast reviderad 1998-01-19
Åter till senITel:s hemsida.