senITel

Parker.jpg (7685 bytes)APINKSAX.gif (4471 bytes)senITel

Soundside

Lite noteringar från vår cirkel om
ljudhantering i dator

Innehållsförteckning

Ouvertyr

Vid sammanträdet på Telemusum den 1 februari  fick jag berätta lite om hur man kan använda datorn för att lyssna på och arkivera musik. Nedanstående minnesanteckningar kan kanske tjäna som underlag för en "tråd" i Kom2000, där alla med större erfarenhet och kunnande får rätta till och lägga till och ställa frågor.  Tråden kan ju också kompletteras med tips om lämpliga sajter för hemtagning av musik.

1. Noter
Redan under 1100-talet började man notera musik på ett sätt, som kan anses vara föregångare till vårt sätt, som i stort sett inte har förändrats sedan 1600-talet.

2 Grammofonen
Grammofonen kom ju till i början på 1900-telet, men den verkliga uppsvingen kom i och med att man lyckades med elektrisk graveringsteknik och LP-skivor.

3 Midi (Music instrument  digital interface, gör att elektroniska instrument kan kommunicera ned varandra och med datorer)
Midi kom i samband med att syntarna krävde samkörning. Midi är en seriesignal, som sändes mellan anslutna enheter. I början hade varje företag, som tillverkade elektroniska instrument sitt eget system. Behovet av att samköra olika maskiner gjorde  emellertid att det system som man nu kallar generalmidi kom fram (GM). Man kan styra ljudens tonhöjd styrka, klangfärg osv. Det krävs alltså att man har någon s.k synt, som omsätter midi-signalerna till ljud. Fungerar  relativt långsamt jämfört med parallella datorsignaler. Om midi registreras  med datorer blir filerna små medan aiff eller wave tar stor plats. Vissa datorer  har en inbyggd synt och inbyggt  ljudkort, medan andra får  lov att komplettera standardutrustningen.

Det finns ett otal datorprogram för  bearbetning av ljud  till  midi. Andra
sekvenserprogram:


4 CD
Digital registrering  av musik förutsätter en AD/DA-omvandlare   och något program som sparar  resultatet i form av ettor och nollor. I den vanliga cd-spelaren registreras   ljuden  i filer benämnda AIFF

Det nu oftast förekommande sättet  att överföra musik är, vid sidan av midi är kodning med mp3. Metoden är jämförbar med jpeg för bilder fast man i ljudsammanhang tar bort de svagare signalerna ( de som man i alla fall inte hör). Metoden innebär en viss försämring av kvaliteten och annvändes därför inte så ofta när man vill överföra  klassisk musik.

Man kan särskilja på överföringsmetode r  dels att man överför hela filen till hårddisken och sedan spelar upp musiken den andra metoden är att lyssna till musiken under överföringen, strömmande  ljud.

Det gällar att ha ett klientprogram som kan konvertera signalerna och att man har en snabb förbindelse. Med ett 56k-modem är det en bit kvar till cd-kvalitet för strömmande ljud men i alla fall anses det vara njutbart. Mest kända sajter mp3 och Napster  Registreringen på hårddisken sker oftast i form av aiff eller wave och dessa går att bränna till cd direkt. Lämpliga program är Toast eller Easy CD Creator.

Program:

Hälsningar / Ragnar


Den 1 februari

Denna torsdag blev det annat ljud i skällan. Ragnar gav exempel på elektroniskt lagrad och i vissa fall även producerad musik och berättade initierat om möjligheterna att skapa, lagra och spela upp musik med/i/på datorn.
För att datorn ska kunna spela upp musik från nätet krävs ofta specialprogram som Real Player, Apple Quick Time, Microsoft Media Player, WinAmp el dyl (alla dessa kan fås gratis över nätet och på diverse "tidnings-CD").
För att få datorn att spela efter noter och arrangera musiken krävs lite andra program, som i regel kostar pengar, ibland många pengar. En rimlig investering kunde måhända vara den "billiga" varianten Cakewalk home studio (ca 1700 kr). Men det finns också gratis ljudprogram, ett heter Massiva (http://home.c2i.net/jaase/massiva.htm, själva programmet är ca 1,5 Mb). Det finns också sharewareprogram och demos, t ex Power Tracks Audio Pro (demo) på www.pgmusic.com , Noteworthy Composer notediteringsprogram på www.noteworthysoftware.com och N-track Studio på www.fasoft.com .Om någon testar något av dessa program så är många nyfikna på erfarenheterna.

Ragnar använde sig av en demoverion av programmet Sibelius (som nog har mera funktioner för klassisk musik än de ovan nämnda) och visade hur man kan byta instrumentation, ändra notvärden osv.

Vi enades om att en "ljudcirkel" skulle anstå till dess att "bildcirkeln" blivit klar - det blir lite mycket på en gång annars. Till dess skulle vi kanske fundera på att köpa in något ljudprogram att experimentera med.


Här ett länktips från Kurt Åberg till de som vill läsa mer om ljudkomprimering, filformat för ljud etc etc.: http://www.polko.se/cdrprod.html


Det kommer mera ... så småningom

Som bakgrundsljud till denna sida ligger en midifil (filformat .mid) Om du har ljud i din dator men ändå inte kan höra filen så behöver du komplettera med någon programvara för ändamålet. De flesta torde dock redan ha vad som behövs. Om du behöver testa om du har ljud så klicka här (då ska det låta lite).


Den 14 februari - året därpå!!! - är det inte orimligt vad tiden går?
fortsatte vi ljudcirkeln trots att vi ännu inte är klara med bildmakeriet och då gav Ragnar oss en del grundkunskaper om att få in ljud i datorn. I Windows ingår Ljudinspelaren (Start/Program/Tillbehör/Underhållning/Ljudinspelaren) och det programmet duger bra om man t ex vill föra över musik från en LP till hårddisken (och sedan kanske vidare till CD). Det ger emellertid inga möjligheter till redigering av ljudet. För att t ex få möjlighet att ta bort en del skrap, t ex från en stenkaka, kan man nyttja programmet CoolEdit som finns i en gratisversion (med begränsad användbarhet, men den räcker).

Man kopplar sin stereo, eller bandspelare eller grammofon (via någon förstärkare) till "line-in" på datorn med vanlig 3,5 mm propp.

En tänkt demonstration av hur man spelar in från ljudband till hårddisk drabbades dock av den välbekanta demonstrationsdjävulen och lyckades bara till en del. Det blir därför repetition på detta längre fram (när vi hunnit reparera skadorna i Windows).

För den som vill experimentera vidare själv så finns nu en "lathund" angående ljudinspelning m m inlagd i den lalthundskennel som sedan en tid finns tillgänglig på hemsidan. Den har ingen riktig egen länk ännu, men det kommer. Tills vidare får ni klicka på länken Mer info här som står i anslutning till texten om KOM2000 på förstasidan.


NÄTMUSIK

Siter där man kan hämta musik, till en viss kostnad. Obs inte kazaa, där man kan drabbas av virus och annat jävelskap.

Den här är rysk och innehåller mycket och är billig, enl DN (där jag hämtat alla uppgifterna här):

http://www.allofmp3.com/index.shtml?r=1100226722

En annan, svensk: http://www.cdon.com/main.phtml?navroot=902&session=1

En till svensk: http://sib1.od2.com/common/Framework.aspx?shid=0422002E

En till som tydligen Åhlens m fl använder: http://www.inprodicon.com/clients.php

Den här kommer jag inte ihåg något om: http://www.emusic.com/promo/home.html;jsessionid=5A6A441F37E6D60C7FD86B174D81FD00.server3

Ytterligare en med svensk text: http://www.poplife.se/webapp/wcs/stores/servlet/StoreCatalogDisplay?storeId=10151&catalogId=10001

Napster finns ju fortfarande, men nu får man pröjsa (tidigare var det gratis nedladdning, men dom blev stämda och uppköpta (svensken Zenström, om jag kommer ihåg namnet rätt, har gjort fildeningsprogramet som det är fråga om; han har även gjort IP-telefonisiten Skype). Napster är dessutom bara tillgänglig i USA, f n.

Sen finns som sagt Kazaa, men det är nog lite farligt, dessutom kan man bli stämd, om man öppnar sin  hårddisk för nedladdning från andra deltagare i Kazaa-nätverket.

Kurt

Sidan senast uppdaterad 2006-10-29

Åter till senITel:s hemsida