senITel

Diskussionsgrupp Telia

Internet - Lära med bilder (inlägg, se nedan)


2. Efter att ha läst Pelles inlägg (se nr 1 nedan) i rubr. ärende blev jag tvungen att studera "Lära med bilder" lite närmare (hade bara tittat på bilderna förut och blivit lite avskräckt). Läste ett par kapitel i början och dessutom lite här och där i boken. Resultat: Instämmer till 100% i alla Pelles synpunkter. Vilken i all sin dar är målgruppen för detta alster i sitt eleganta och påkostade utförande men röriga och för den oinvigde obegripliga innehåll)? Inte kan det vara den kund, som just varit inne i en telebutik och tecknat Internet-abonnemang. Ger sig den arme kunden till att börja läsa boken blir han/hon med säkerhet avskräckt från allt vad Internet heter och vill nog helst av allt avbeställa sitt abonnemang. Enbart språkdräkten är fullständigt förödande för intresset att fortsätta läsandet. Det må vara att det är en översättning - men vilken översättning! - Jag föreslår att SenITel avråder Telia från att (i ren självbevarelsedrift) distribuera alstret till kunderna. Hoppas bara att konkurrenterna inte får korn på eländet! Om Telia vill furnera sina kunder med ett användbart Internet-hjälpmedel föreslår jag inköp och utdelning av t ex "Internet för Dummies". Den har visserligen sina sidor (356 stycken!), men är vida överlägsen "Lära med bilder". Som alternativ skulle jag t o m kunna sträcka mig så långt som att föreslå "Lättpocket om Internet i Windows 95", fast då får jag ju förstås sträcka mig utav h-lv-te.  /1998-03-08 Per T      


1. Jag tar risken att uttala mig förhastat och inleder redan efter ett par lästa kapitel en debatt om boken med rubricerade namn. Vi fick den vid gårdagens träff på Telemuseum, och man var förstås nyfiken på innehållet, så jag började läsa på kvällen.
En första genombläddring gjorde mig aningen tveksam: snyggt och påkostat, förvisso, men en oväntad uppläggning. Dock, när jag läste de inledande förorden blev jag lugnad - här skulle svar och förklaringar ges på det mesta, vare sig man var nybörjare eller amatördatafreak.
De första kapitlen levde dessvärre inte på något sätt upp till dessa utfästelser. Språket dräller av (för nybörjaren) oförklarade begrepp och termer som gör det svårt för honom att ta till sig innehållet. Bilderna är vackra, men förklarar heller inte särskilt mycket. Möjlig effekt: fortfarande förvirrad, men på en högre nivå.
För den inom tele/data något hemtame (dit vi rimligen hör) är det väl inte lika förvirrande, men ta mig tusan om det förklarar särskilt mycket eller ger några aha-upplevelser.
Därtill är översättningen bitvis riktigt dålig.

Nej, det här är INTE det stöd som nya internetabonnenter i allmänhet behöver. OM boken hade varit bra skulle den kunnat vara en fin present till dem som förnyar sitt abonnemang efter det första prövoåret. Men de förklaringar och bruksanvisningar nybörjaren behöver för att ta sig över de talrika och ibland höga trösklarna till IT-samhällets hall är enligt min mening något HELT annat. Konkreta råd, enkla anvisningar, schyssta liknelser för att tro sig ana funktion och sammanhang. Tur att det finns bra folk på Telia Internet Support!

Har jag fel eller har jag fel? /1998-03-06 Pelle C


Telias internetabonnemang
1997-01-01 ändrade jag SURF till 020 i telia butik. Det blev ngt missförstånd i deras hantering och sent i februari fick jag handlingar för användning av 020. Under tiden ringde jag och skrev FAX flera ggr utan svar. I efterskott fick jag uppmuntran med gratistimmar. 1997-05-26 köpte jag 12 månaders förbetalt 020 i telia butiken och sade upp mitt 3 mån 020. Jag väntade på bekräftelse men telia hade inte fått min uppsägning. Jag sände då kopia av den (jag tar alltid kopia). 1997-06-26 fick jag kvittens. Men inget :-). Jag förstår att det är jobbigt att få data-ordning på ab med bokföringsnummer varje gång och e-postadresser som man inte vill ändra. Men för kunden är det oroande att inte få besked. Hoppas att det kommer att flyta bättre.
Mvh/helge.svanlund@stockholm.mail.telia.com/1997-07-03

Gör ett inlägg, klicka på pricken!

Åter till senITel:s hemsida. Åter till tabellen med diskussionsgrupper.